Vijf tips voor een rondleiding

Een fijne plek vinden voor jouw (pasgeboren) kindje kan een hele opgave zijn. Ook kan het tegenstrijdig voelen dat jullie je al bezig moeten houden met het zoeken naar opvang, terwijl je er nog niet eens aan wilt denken om jouw kindje naar de opvang te brengen.

Je oriënteren in verschillende kinderdagverblijven start meestal met zoekopdrachten via Google, of misschien via een vriend of familielid. Wanneer je na het bekijken van een website geïnteresseerd raakt, dan is de volgende stap; het plannen van een rondleiding op de kinderopvang.

En dan? Waar moet je op letten als je nog nooit eerder in een kinderopvang bent geweest? Wij geven je 5 tips die wellicht goed van pas kunnen komen tijdens jouw rondleiding op de kinderopvang. Laten we starten;

  1. De medewerkers
  2. De ruimte
  3. Jouw waarden
  4. Uitgangspunten Wet Kinderopvang
  5. Listen to your gut

De medewerkers: Hoe voelt de eerste kennismaking en hoe wordt je ontvangen? Zou je je prettig voelen om jouw kindje bij deze persoon achter te laten?

De ruimte: Hoe ziet de ruimte eruit, kleuren, hygiëne, diversiteit materialen en locatie. Allemaal punten die voor iedereen qua interesse en prioriteit kunnen verschillen. Vraag bijvoorbeeld naar specifieke activiteiten.

Jouw waarden: Wat zijn jouw waarden m.b.t. opgroeien/opvoeding. Wat vind jou nou echt belangrijk en noodzakelijk? Speelt voeding een belangrijke rol voor jou, dan kan het zijn dat dit niet altijd past bij de opvang die nou juist bij jou in de buurt zit. Bekijk op de opvang hierop aansluit en als dit niet zo is, is dit dan erg?

Uitgangspunten Wet Kinderopvang: In de beginselen handelt iedere kinderopvang vanuit de uitgangspunten die door de Wet Kinderopvang zijn opgesteld. Echter bepaalt iedere kinderopvang zelf hoe dit binnen deze kaders wordt vormgegeven. Verdiep je in de uitgangspunten en bekijk of vraag hoe deze worden vormgegeven. Vaak helpt het lezen van een inspectierapport van de GGD hier ook bij. Wil je dat de ontwikkeling van jouw kindje op de voet wordt gevolgd, vind je vrij spel erg belangrijk. De invulling van deze vragen verschilt per opvang enorm.

Listen to your gut: Een mooie uitspraak die je helpt herinneren om naar je inner voice te luisteren, jouw intuïtie. We hebben zo geleerd om keuze’s met ons verstand te maken, maar door even bewust stil te staan en te luisteren naar jouw gevoel kan je een oprechte keuze maken.

Laat een reactie achter